2019 Emlékérme kibocsátás Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére - arany érme

2019 Emlékérme kibocsátás Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére - arany érme

Árpád-házi Szent Piroska (1088-1134)
„Árpád-házi magyar szentek” sorozat – II.

Tervező: KIRÁLY Fanni
Átmérő: 22 mm
Szél: sima
Változatok: (azonos érmeképpel)
1) Névérték: 50000 Forint
Anyag és finomság: arany, Au .986
Súly: 6,982 g (2 dukát)
Verhető: 2000 db tükörfényes (Proof )
2) Névérték: 2000 Forint
Anyag: színesfém (Cu75Ni4Zn21)
Súly: 4,20 g
Verhető: 5000 db selyemfényes (BU)
Kibocsátás: 2019. január 18.

2019 Emlékérme kibocsátás Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére

Budapest, 2019. január 18. – A Magyar Nemzeti Bank Szent Piroska tiszteletére 50 000 Ft névértékű arany és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki, amelyek az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat második tagjaként, a 2017-ben megjelent Szent Margit emlékérmét követik. Az emlékpénzeket Király Fanni ötvösművész tervezte.


Árpád-házi Szent Piroska arany érme és Árpád-házi Szent Piroska színesfém érme

Szent Piroskát (Szent László király lánya, illetve Komnenosz János bizánci császár felesége) mind a keleti, mind a nyugati egyházban szentként tisztelik. Bizánci császárnéként a béke, békesség jelentésű Eiréné nevet kapta. Piroska nem vett közvetlenül részt a politikában, bár (Könyves) Kálmán politikáját ellenző, és Bizáncban menedéket kereső magyarokat lehetőségei szerint támogatta. Rendszeresen fogadott Magyarországról érkező küldötteket, szentföldi zarándokokat, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Aktívan tevékenykedett a szociális ügyekben: a szegényeket, betegeket támogatta, az egészségügyi ellátást igyekezett számukra is megszervezni.

1118-ban megalapította a konstantinápolyi (mai Isztambul) Pantokrátor kolostort, amely az akkori világ legnagyobb kolostoraként épült. Kezdettől tartozott hozzá egy ötven ágyas karitatív kórház is, mely a későbbi arab és európai kórházak építésekor mintául szolgált.

Piroska napján az MNB 50 000 Ft névértékű arany emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére. Az emlékpénzeket Király Fanni ötvösművész tervezte. A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérméken szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő.


Árpád-házi Szent Piroska arany érme

A mai napon megjelenő emlékpénzérmékkel a jegybank nemzeti történelmünk egyik kiemelkedő, bár méltatlanul kevésbé ismert szentje előtt tiszteleg. Az arany és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérmék motívumválasztásukkal hiteles képet adnak Árpád-házi Szent Piroskáról, életművét komplexen mutatják be.

Az előoldal központi motívumaként a Szent által alapított, konstantinápolyi Pantokrátor kolostor jelenik meg, melynek építési munkálatait férje fejezte be. A kolostor a császári család temetkező helyeként is funkcionált, és a több százezer lakosú Konstantinápoly egyik legfontosabb vallási és szociális

intézménye lett. Az előlapon felső köriratban – kissé balra tolva – a „PANTOKRÁTOR KOLOSTOR” felirat, alsó köriratban, középen az „50000”, illetve „2000″ értékjelzés és az „Ft” felirat, balra a „BP.” verdejel, jobbra a „2019” verési évszám olvasható.


Árpád-házi Szent Piroska színesfém érme

Az emlékérmék hátlapján Szent Piroska félalakos ábrázolása látható, kezében a kolostor alapító okiratával. Az érmeoldalt az isztambuli Hagia Sophia-ban található mozaik ihlette, melyet Szent Piroska egyetlen hiteles ábrázolásaként tartunk számon. Szent Piroska alakja mellett a bal oldalon magyar neve (Szent Piroska), illetve születési és halálozási évszáma (1088-1134), jobb oldalon bizánci császárnéként viselt neve (Eiréné) olvasható, görög betűkkel írva. A Szent alakjától balra lent látható az emlékérmét tervező Király Fanni ötvösművész mesterjegye. Felső köriratban a MAGYARORSZÁG félkörirat olvasható.

Mindkét emlékérme átmérője 22 mm, széle sima. Az 50 000 forintos címletű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 6,982 gramm (2 dukát). A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készült, súlya 4,2 gramm. Az arany emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben 2000 darab, míg a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.

Forrás: MNB