Emlékpénzérmék

Magyar Érme - Webáruház

Coins Order - Érme Webáruház >>

A Magyar Nemzeti Bank - sok más ország jegybankjához hasonlóan - emlékpénzek kibocsátásával jelentkezik történelmünk, nagyjaink kiemelkedő évfordulóin, bekapcsolódik a nemzetközi sportvilág nagy eseményeinek megörökítésébe, csatlakozik a világszervezetek természetvédelmi, környezetvédelmi akcióihoz, megemlékezik a jelentősebb nemzetközi eseményekről.

1948-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc centenáriuma tiszteletére megjelent érmesor nyitotta meg az emlékpénzek sorát. A Magyar Nemzeti Bank a forgalom számára szükséges fizetőeszközök biztosításán túl átvette és 1968 óta rendszeressé tette az elsősorban numizmatikai célú emlékpénzérme kibocsátást is.

A pénz mindenkor a kibocsátás korára jellemző kisplasztikai alkotás is egyben. Ez különösen érvényes az emlékpénzekre, hiszen itt a téma az elsődleges, így kívánatos ennek művészi megoldása, kidolgozása. Éppen ezért emlékpénzeinket neves éremművészek készítik. Az emlékpénzek többsége két kivitelben készül, az ún. BU (brilliant uncirculated, verdefényes) és az igényesebb proof, (tükörfényes felületen mattírozott részek) technológiával. Az arany emlékpénzek általában proof kivitelben készülnek.

1961 és 1968 között öt ízben jelent meg arany emlékpénz különböző címletekben a forint aranyalapját biztosító rendeletnek megfelelő pénzláb alapján. Huszonkét év elteltével, 1990-től kezdve újra aranypénzek színesítik a magyar emlékpénzek palettáját. Általában a legkiemelkedőbb évfordulók, események kapcsán jelennek meg arany emlékpénzek, ezért nem találunk minden évben aranyérmét az új kibocsátások között. Kiemelendő az elmúlt időszak kibocsátásai közül az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk alkalmából kibocsátott 50 000 forintos érme, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára megjelent 100 000 forintos érme.

Érme információ >>

Az érme névértéke és az érme ára közötti különbség >>

Az ermecentrum.hu információs portálon található érme fotók és információk a magyar pénzverő, az MNB és a Wikipedia oldalakról származnak!

Forrás: MNB