Érme információk

Érme hírek, információk!

 

17. FINA Világbajnokság alkalmából megjelent érme változatok

FINA Világbajnokság érme forgalmi sor 2.000 darabra limitálva

A 2017-es forgalmi sorok családjának legújabb tagja a vizes világbajnokság hivatalos emblémáját viselő FINA VB forgalmi sor, amelynek grafikai látványterve a FINA és a VB szervezői közreműködésével és jóváhagyásával készült.
Tovább >>

FINA Világbajnokság tiszteletére új 50 forintos első napi veret

A forgalmi 50 Ft-os érme 2017-ben a FINA Világbajnokság tiszteletére kibocsátott emlékváltozata első napi díszcsomagolásban.
Az érme verdefényes, a díszcsomagolás sorszámozott. A különleges fémpénz 2 millió példányban kerül forgalomba 2017. június 14 – én

FINA Világbajnokság Budapest – Alkalmi veret 50 forintos érme

Az érme verdefényes, a díszcsomagolás sorszámozott. A különleges fémpénz 2 millió példányban kerül forgalomba 2017. június 14 – én..

Ezüst 5 pengős érme - Berán Lajos szobrász és éremművész

Berán Lajos szobrász és éremművész által tervezett, 1938. augusztus 12-én kibocsátott Szent István ezüst 5 pengős érme jelölt, színaranyból vert utánzatát ajánljuk figyelmükbe, illetve a Berán Lajos-díj átadásáról számolunk be.

 

Az 5 pengős ezüst érme - Szent István jobbra néző portréjával - az egyik legszebb valaha volt fizetőeszközünk. 640 ezrelék finomságú ezüstből készült 25 gramm súllyal, pereme díszes volt.  Az érmét az Üllői úti egykori Magyar Királyi Állami Pénzverő verte. Kibocsátására Szent István halálának 900. évfordulója évében, 1938-ban került sor, és 1945. október 31-én szűnt meg törvényes fizetőeszköznek lenni.

Most elkészített színarany utánzata bármely gyűjtemény értékes darabja lehet!

Az utánzat előlapján az eredeti érmével megegyezően MAGYAR KIRÁLYSÁG felirat, címer, értékjelzés, verdejel és 1938-as verési évszám látható. Az előlapon a FINE GOLD felirat, a Magyar Pénzverő Zrt. fém- és finomságjele a megkülönböztető jelölés, az eltérő alapanyag (Au .999), eltérő súly (1 uncia, 31,104 gramm) és az eredetitől eltérő sima perem mellett.

Az új színarany érem az eredeti történelmi szerszámok felhasználásával, limitált példányszámban, mindössze 100 darabban készül. Az érmek eredetiségét és a limitált példányszámot sorszámozott tanúsítvánnyal garantáljuk!

Az első 20 darab legyártásra került és készletről megvásárolható, a további rendeléseket 14 napos átfutási idővel vállaljuk, a maximálisan verhető mennyiség erejéig. Egységár: 449 000 Ft/db.

Rendelhető honlapunkról, illetve megvásárolható személyesen a Budapest, V., Báthory u. 7. sz. alatti érmeboltunkban.

Az érem értékére való tekintettel utánvételes vásárlás esetén munkatársunk telefonon veszi fel ügyfeleinkkel a kapcsolatot, hogy a fizetési és postázási feltételeket minden esetben pontosan egyeztesse.

Berán Lajosról

A pengő érmék jó részét, illetve a második háború idején vert pénzeket kizárólag Berán Lajos tervezte (tíz megvalósult pénzérme-terv fűződik a nevéhez), aki jellegzetes, csodálatosan kidolgozott érmetervei mellett emléktáblákat, bélyegeket, mellszobrokat és síremlékeket is készített. Berán Lajos képzőművészeti tanulmányait Telcs Ede tanítványaként kezdte, majd Bécsben folytatta.1903-tól szinte csak éremművészettel foglalkozott.A Magyar Királyi Állami Pénzverő 1932-ben nevezte ki fővésnökének, illetve művészeti vezetőjének. Munkái, az általa képviselt művészeti iskola hosszú időre meghatározta a magyar pénzérme tervezést. Több külföldi ország számára is tervezett pénzérméket, melyeket megrendelésre a magyar pénzverő készített.

Már fiatal korában számos pályázatot megnyert, 1906-ban a milánói nemzetközi kiállításon szereplő munkáját aranyéremmel jutalmazták. A velencei biennálékon közel két évtizedig vett részt munkáival. 1936-os érmetervét a Képzőművészeti Társulat nagydíjjal jutalmazta.
Plakettjeinek, emlékérmeinek száma közel ezer darabot tesz ki. Főleg arckép- és sportérmeket készített, többek között Trefort Ágoston, Semmelweis Ignác, Thaly Kálmán, Fadrusz János, Kőrösi Csoma Sándor, Petőfi Sándor, Erkel Ferenc arcképével.
Az előlapokon erőteljes plasztikájú, jellegzetes portrékat mintázott, hátlap-kompozíciói között több kivételes, szemet gyönyörködtető megoldás akad. Ebben a műfajban talán a mai napig ő volt hazánkban a legtermékenyebb mester.

A Magyar Pénzverő Zrt. a fiatal éremtervező művészek ösztönzésére, támogatására díjat alapított, amelyet a neves éremművészről, Berán Lajosról nevezett el.

A díjat az Országos Érembiennále keretében, kétévente tervezi kiadni a Társaság. A díj elnyerésére a biennále pályázati rendszerében lehet nevezni. Vert érem gyártására alkalmas gipsztervek benyújtása a pályázati részvétel feltétele, a pályamunkákat a biennále Rendező Bizottsága és a Pénzverő közösen bírálja el. Az első ízben 2017-ben odaítélt díjat Pelcz Balázs ifjú szobrászművész nyerte el.

5 pengős arany érme

Érdekességek a pengőről 1926 és 1945 között

magyar pengő pénzérmék a pengőkészpénz részét alkották. A bevezetését elrendelő törvény 1925-ben jelent meg. Az új valuta elnevezését széles körű társadalmi vita előzte meg. Magyar hangzású nevet akartak választani, végül a turul, turán, libertás, Máriás nevek elvetése után az ezüst alapú forint előneveként használt hangutánzó szó („pengő forint”), a pengő lett a nyertes. Kezdetben a pengőérmék ezüstből készültek, hogy kifejezzék a korona inflációja után bevezetett új pénz stabilitását és értékállóságát. Később, a háború idején ezeket az érméket bevonták, előbb papírpénzeket, majd alumínium érméket vezettek be a helyükre. 1945 végé re a hiperinfláció miatt a pengőérmék teljesen elvesztették értéküket.

A pénzérméket a magyar állam bocsátotta ki, forgalomba hozataluk a Magyar Nemzeti Bankon keresztül történt. A második világháború előtt a fillérérmék bronzból (1 és 2 f), illetve kupronikkelből (10, 20 és 50 f) készültek, a pengősök (1, 2 és 5 P) pedig 640 ezrelék finomságú ezüstből. A pénzveréshez szükséges fémek forrása részben saját forrásból (régi érmék), részben importból származott. Az érmék a budapesti Üllői úton 1925-ben felállított új Magyar Királyi Állami Pénzverőben készültek.

Különleges érmének számított az ötpengős, melyet csak alkalmanként vertek és Horthy Miklós kormányzó mellképét viselték (Horthy ötösök). Jeles évfordulókon két- és ötpengős emlékpénzek készültek több százezres mennyiségben, ezek az érmék forgalomba is kerültek. Az érmék egységes, barokkos stílusban készültek, tervezőik: Pálinkás JánosBerán LajosReményi József, Szentgyörgyi István és Pittner Vince voltak. (Az utolsó, 1945-ben mindössze két hónapig forgalomban volt alumínium öt pengőst Iván István tervezte.)

Habár a pengő aranyalapú valuta volt, és a kibocsátandó aranyérmék (10 és 20 P) paramétereit törvényben rögzítették, sőt, próbavereteik is elkészültek, a gazdasági világválság miatt ezek végül nem kerültek forgalomba.

A második világháború során a kormány bevonatta az ezüstpénzeket (tartva attól, hogy a lakosság tezaurálja őket), helyettük bankjegyek, illetve alumínium pénzérmék kerültek forgalomba. Később a kupronikkel 10, 20 és 50 filléreseket is bevonták, mivel a pénzek anyagára szükség volt a hadiiparban, majd a bronz egy- és kétfilléresek is eltűntek a forgalomból. A

filléreket ezután acélból verték, majd – mivel a háború előrehaladtával az acél is túl értékes hadifémmé vált – a kétfillérest cinkből.

Az 1938-as 5 pengős arany utánzat műszaki adatai

Finomság: Au .999

Súly: 1 uncia (31,104 gramm)

Átmérő: 36 mm

Minőség: extra verdefényes

Szél: sima

Maximálisan verhető: 100 db

Gyártási év: 2017

Verte: Magyar Pénzverő Zrt.

 

FINA Világbajnokság érme forgalmi sor

2.000 darabra limitálva

A 2017-es forgalmi sorok családjának legújabb tagja a vizes világbajnokság hivatalos emblémáját viselő FINA VB forgalmi sor, amelynek grafikai látványterve a FINA és a VB szervezői közreműködésével és jóváhagyásával készült.

Az érmesor a 2017-es verési évszámmal vert, proof kivitelű címletsort (5-10-20-50-100-200 Ft-ost) valamint a 2017. évi FINA Világbajnokság 50 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát tartalmazza, utóbbit szintén proof kivitelben.

A FINA forgalmi sorból 7000 darab készült, ebből ügyfeleink számára 2 000 darabot biztosítunk,  5 000 darabot a FINA megrendelésére gyártott a Magyar  Pénzverő Zrt.

 

73 évvel ezelőtt született Rubik Ernő

73 évvel ezelőtt született if. Rubik Ernő a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár.
 
Magyar Pénzverő Zrt. fényképe.
Édesapja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök, repülőgép-tervező, édesanyja Németh Angéla költő volt. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola jó indulás volt a szülők mérnöki és művészi vénájának folytatására; ötvös-, festő- és szobrásztanulmányokat folytatott. 1967-ben építészmérnökként végzett a BME Építészmérnöki Karán, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult tovább. 1975-ig építész-tervezőként dolgozott, majd visszament tanítani az Iparművészeti Főiskolára, ahol tanársegéd, majd adjunktus, docens lett. A nyolcvanas évek elején főszerkesztője volt az …És játék című lapnak, majd 1983-ban saját vállalkozást alapított, a Rubik Stúdiót,
Magyar Pénzverő Zrt. fényképe.
ahol bútorokat és játékokat tervezett. 1987-től címzetes egyetemi tanár, 1990-től a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, később tiszteletbeli elnöke. A Magyar Mérnök Akadémián belül létrehozta a Rubik Nemzetközi Alapítványt, a kiemelkedően tehetséges fiatal műszakiak és iparművészek támogatására. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára és a Rubik Stúdiót igazgatja, valamint a játékszoftverek fejlesztése és az építészeti témák kötik le. A Rubik-kocka 40. évfordulóját 2014-ben világszerte megünnepelték.
Az MNB 2002-ben Játékok érmesorozata tagjaként bocsátotta ki az 500 Forintos névértékű Rubik kocka színesfém emlékérmét, BU és Proof változatban.
Magyar Pénzverő Zrt. fényképe.
 

FINA Világbajnokság tiszteletére új 50 forintos érme jelent meg

A forgalmi 50 Ft-os érme 2017-ben a FINA Világbajnokság tiszteletére kibocsátott emlékváltozata első napi díszcsomagolásban.
Az érme verdefényes, a díszcsomagolás sorszámozott. A különleges fémpénz 2 millió példányban kerül forgalomba 2017. június 14 - én..

Magyarországon megjelent alkalmi 50 forintos érme változatai.

FINA Világbajnokság 2017

A forgalmi 50 Ft-os érme 2017-ben a FINA Világbajnokság tiszteletére kibocsátott emlékváltozata első napi díszcsomagolásban. Az érme verdefényes, a díszcsomagolás sorszámozott. A különleges fémpénz 2 millió példányban kerül forgalomba 2017. június 14 - én..

Forint bevezetésének 70. évfordulója 2016

70-eves-a-forint-elo.png70-eves-a-forint-hat.png

A forint bevezetésének 70. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 2016. augusztus 1-jén az 50 forintos forgalmi érme emlék változatát bocsátotta ki, 2 millió példányban.

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek 2015

NE_50Ft_rv-kicsi.pngNE_50Ft_av-kicsi.png

„Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek” felirattal a Magyar Nemzeti Bank 2015. szeptember 3-án az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátotta ki, 2 millió példányban.

Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója 2007

50-romai-ho.png50-romai-eo.png

A Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 2007. március 25-én az 50 forintos forgalmi érme emlék változatát bocsátotta ki, 2 millió példányban.

1956-os magyar forradalom és szabadságharc 2006

50-1956-ho.png50-1956-eo.png

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 2006. október 20-án az 50 forintos forgalmi érme emlék változatát bocsátotta ki, 2 millió példányban.

Magyar Vöröskereszt 2006

50-vöröskereszt-hátlap.png50-voroskerszt-eo.png

A Magyar Vöröskereszt fennállásának 125. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 2006. szeptember 15-én az 50 forintos forgalmi érme emlék változatát bocsátotta ki, 2 millió példányban.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2005

50-gyermekmento-előoldal-retus.png50-gyermekmento-előoldal.png

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fennállásának 15. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 2005. október 19-én az 50 forintos forgalmi érme emlék változatát bocsátotta ki,
2 millió példányban.

Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozás 2004

50-europai_unio_csatlakozas_hátoldal.png50-europai_unio_csatlakozas_előlap.png

Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 2004. április 30-án az 50 forintos forgalmi érme emlék változatát bocsátotta ki, 1 millió példányban.

 

Nem mindegy, hogy valaki érme, vagy éremgyűjtő

Mi a különbség az érem és az érme között?

Nagyon régóta érmegyűjtő vagyok, ezt az ismerőseim is tudják, nagyon sok esetben keresnek fel, hogy mennyit érhet az ezüst érem sorozatuk, amit pár éve vettek, hogy kis idő múlva értékesítsék.
Nagyot csalódnak, mikor közölön velük, hogy ez nem érme sor, hanem érem sor, mivel nincs névérték az ezüst érme felületén.

Ezért gondoltam, hogy leírom az erem és az érme közötti különbséget, hogy más tudatosan tudjon vásárolni mindenki, ha érmet akar venni, akkor vegyen azt, de amennyiben érmét szeretne vásárolni, akkor tudja mi a különbség a kettő között.

Előre szeretném kérni az érem gyűjtőket, hogy ne vegyék rossz néven a leírtakat, mert tudom, hogy az érem gyűjtők is csodálatos darabokat tudnak felmutatni a gyűjteményükben.

Nagyon sokan nem tudják, hogy mi a különbség az érme és az érem között.

Sokan nagyot tévednek, mikor látnak egy ezüst érem reklámot és gyorsan megveszik, amiről azt gondolják, hogy érme.
Legtöbb esetben, akkor szembesülnek a tévedésükkel, mikor értékesíteni akarják, mert az érmegyűjtők és az érme boltok nem tartanak rá igényt, számukra ez nem gyűjtői darab.

Pedig nagyon nagy különbség van az érem és az érme között!

Pl.:

Borvidék - Szekszárd érem ezüst

001_borvidekek

Nem található az érem felületén névérték!

Természetesen aki érem gyűjtő, annak ez is nagyon értékes lehet!

70 éves a forint érme ezüst

9996

Az érme felületén látható, hogy 10.000, forint a névértéke!

A legfontosabb különbség, hogy az érme névértékkel jelenik meg, fizető eszköz és csak az állami pénzverő verheti, adhatja ki.

Az érem nem ilyen szigorú feltételek mellett verhető, mert bárki verheti és forgalomba hozhatja. Természetesen van aki gyűjti az érem sorozatokat is.

 

Emlékérme, mint fizető eszköz!

Nagyon sok ember nem tud róla, hogy a Magyar Nemzeti Bank által megjelentetett emlékérmekkel, Magyarország területén fizetni is lehet.

Minden emlékérme a megjelenéstől számítva a bevonásáig, rendes fizető eszköz, mint a napjainkban megszokott 5, 10, 20, 50, 100, 200 forintos érme.

004_5_forint 004_10_forint

004_20_forint 004_50_forint

004_100_forint 004_200_forint

Minden emlékérme bármilyen vásárlás esetén felhasználható fizető eszközként, ugyan úgy, mintha vennél egy értékes bélyeget és levél feladására használnád, mint a levél bérmentesítése.

001-olimpia-10000_nagy  001-olimpia-2000_nagy

001-olimpia-5000_arany_nagy  012-hetven-eves-a-forint-10000_nagy

007-allatkert-10000_nagy  002-alaptorveny-_nagy2

Igaz ezt a sarki közértes, nem biztos, hogy tudja!

Biztos furcsán nézne a pénztáros a boltban, ha egy arany 5.000 forintossal fizetne valaki!

Az emlékérme elsősorban a gyűjtők számára jelent értéket, amit semmi képen nem használnak fizető eszközként.

 

A Pénzverők Nemzetközi Szövetségének az érmék átalakításáról, módosításáról szóló közleményéről

A pénzverdék nemzetközi szövetsége az egyre gyakoribbá váló, a hivatalos, törvényes fizetőeszköznek minősülő kibocsátások módosítására (festés, matricázás, aranyozás, egyéb fémmel való bevonás, stb.) irányuló tevékenységgel szembeni közös fellépés eszközeként egy közlemény közzétételét javasolja a tagországok számára. A következőkben a Közlemény tartalmát a hazai gyakorlat figyelembevételével ismertetjük. A világ vezető érmegyártóinak és azok érdekeltségeinek képviseleti szervezete, a Pénzverők Nemzetközi Szövetsége (MDC), felhívja a  figyelmet a hivatalos, nemzeti hatóság, Magyarország esetében a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott törvényes fizetőeszköz forgalmi- és emlékérmék hazánkban rendeletbe ütköző átalakításával, módosításával kapcsolatos tevékenységre.Magyarországon az MNB által kibocsátott ilyen érméknek a színezése, festése vagy más fémmel való bevonása a 36/2014. (IX. 25.) MNB rendelet 5. paragrafusába ütközik, egyes országok esetén a kibocsátó szellemi tulajdonjogának megsértését, egyben az adott érme törvényes fizetőeszköz státuszának érvénytelenítését is jelentheti.

001_aranyozott_200_forint_egybe

Az érmegyűjtők, vásárlók számára fontos tudnivaló, hogy az ilyen módon átalakított érmék megvételekor valójában forgalomképtelen fizetőeszközt vásárolnak, és az is előfordulhat, hogy az ilyen termékért fizetett vételár jelentősen meghaladja azok valós gyűjtői értékét. A jogellenesen átalakított érmék vásárlása ellentétes a Pénzverők Nemzetközi Szövetségének azon törekvésével is, amely arra irányul, hogy az egyes tagországok saját nemzetük kulturális identitását a kiemelkedő nemzeti események előtt tisztelgő, a legkiválóbb tervezői és gyártói minőségben előállított érmékkel fejezzék ki.

A Pénzverők Nemzetközi Szövetsége arra kéri az érmevásárló gyűjtők széles körét, hogy támogassa ezt az álláspontot azzal, hogy nemzeti hatóság által kibocsátott érmét kizárólag a kibocsátó hatóságtól vagy annak megbízottjától vásárol, illetve jelzi feléje, ha olyan érmével találkozik, amely esetében valószínűsíthető, hogy az eredeti gyártó tudta nélkül, jogellenesen kerülhetett átalakításra.

A Pénzverők Nemzetközi Szövetsége a nemzeti szinten kibocsátott érmék engedély nélküli átalakításával és azokkal szemben is fellép, akik az ilyen átalakított érmék értékesítéséből kívánnak hasznot húzni.  A nemzeti szinten illetékes hatóságok a rendelkezésükre álló eszközökkel járnak el a törvénytelen gyakorlatot folytatókkal szemben.

A Szövetség közleményében javasolja, hogy az engedély nélkül átalakított érmék gyanúja, vagy a beazonosításukkal kapcsolatos kérdések felmerülése esetén keressék meg nemzeti pénzverőjüket, Magyarországon a Magyar Pénzverő Zrt-t a mail@penzvero.hu e-mail címen.

Forrás: Pénzverő

Forrás: MNB