2011 MAGYARORSZÁG EU ELNÖKSÉGE - EZÜSTÉRME

2011 MAGYARORSZÁG EU ELNÖKSÉGE - EZÜSTÉRME

MAGYARORSZÁG EU ELNÖKSÉGE - Ag (ezüstérme)

Névérték: 3.000 Forint

Tervező: Rónay Attila
Anyag: Ag 92,5%
Súly: 10 g
Átmérő: 33 mm
Verhető: 3.000 db BU és 5.000 db PP

Tervezett kibocsátás: 2011. január 10.
Megrendelés >>

Január első napjaiban jelenik meg Magyarország EU-elnöksége tiszteletére az első emlékpénz, 3000 forintos névértékkel, 10 gramm 925 ezrelékes ezüstből.

2004. május 1-jei csatlakozásunk óta első ízben hazánk tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, 2011. január 1. és június 30. között. A soros uniós elnökség nem csak az első alkalom miatt jelent kihívást Magyarország számára, hiszen a Lisszaboni Szerződés hatálybalépése okán új intézményi kereteket kell gyakorlattal megtölteni.

A tisztséget félévenként felváltva tölti be egy-egy tagállam. A csoportos elnökség a Lisszaboni Szerződés hatályba lépésével intézményesült, lényege, hogy három egymást követő elnökséget betöltő tagállam "trióban" szorosabban együttműködik az együttesen 18 hónapos elnökségi programjuk során. A soros triót Spanyolország, Belgium és Magyarország alkotja. A három ország a csoportos elnökségi programban viselt közös felelősség kifejezését elősegítendő, közös elnökségi logót alakított ki. A nemzetközi pályázat útján kiválasztott győztes logót Antoine Durieux belga iparművész hallgató tervezte.

A magyar EU-elnökség politikai napirendjét az emberi tényező köré kívánja építeni, négy fő témakörre összpontosítva: növekedés és foglalkoztatás az európai szociális modell megőrzéséért; erősebb Európa; polgárbarát unió; bővítés és szomszédságpolitika. Elsődleges feladat a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás növelése és a versenyképesség előmozdítása. Kiemelten fontos az Unió alapvető értékei, a tagállamok közötti szolidaritás és kohézió erősítése. A hagyományos közösségi politikák mellett a magyar elnökség napirendjét alapvetően befolyásoló kérdés lesz az energiapolitika, kiemelt politikai célja a Duna Régió Stratégia magyar elnökség alatti elfogadása.

Az érme kétféle kiviteléből a proof verzió műanyag kapszulában lesz megvásárolható, míg a selyemfényes BU változatot forgalmi sor részeként, a 2011-es forgalmi pénzérmékkel együtt csomagolva fogjuk forgalmazni.

Megrendelés >>

HUNGARY EUROPE UNION - Ag (silver coin)

Face value: HUF 3.000

Designer: Attila Rónay
Metal & fineness: Ag 92,5%
Gross weight: 10 g
Diameter: 33 mm
Issue limit: 3,000 pcs BU and 5,000 pcs Proof

Expected date of issue: 10th January 2011
Coin order >>

Forrás: MNB