2010 BÍRÓ LÁSZLÓ JÓZSEF, A GOLYÓSTOLL FELTALÁLÓJA - SZINESFÉM ÉRME

2010 BÍRÓ LÁSZLÓ JÓZSEF, A GOLYÓSTOLL FELTALÁLÓJA - SZINESFÉM ÉRME

BÍRÓ LÁSZLÓ JÓZSEF, A GOLYÓSTOLL FELTALÁLÓJA (1899-1985) - Cu-Ni (réz-nikkel érme)
Magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, találmányait bemutató sorozat

Névérték: 1.000 Forint

Tervező: Szabó György
Anyag: Cu 75% - Ni 25%
Súly: 14 g
Méret: 28,43x28,43 mm, szögletes
Verhető: 10.000 db BU és 10.000 db Proof

Tervezett kibocsátás: 2010. szeptember 29.
Megrendelés >>

Bíró László József, a golyóstoll szabadalmaztatója

Bíró László József 1899. szeptember 29-én született Budapesten és 1985. november 24-én halt meg Buenos Airesben.

Rendkívül széles érdeklődésű személyiség, volt hipnotizőr, grafológus, autóversenyző, biztosítási ügynök és vámügyintéző, foglalkozott festészettel és szobrászattal, újságírással, a kortárs magyar művészetet népszerűsítő Hongrie-Magyarország-Hungary című folyóirat szerkesztője, majd az Előre című hetilap munkatársa volt.

Szerteágazó és sokoldalú érdeklődése ellenére elsősorban mégiscsak feltaláló, legismertebb találmányához, a golyóstollhoz is újságírói hivatása vezette el.

Először egy nagyméretű toll hegyeként alkalmazott golyót, és ezt a megoldását már az 1931.évi Budapesti Nemzetközi Vásáron bemutatta.
A gyakorlatban is használható golyóstoll megalkotásában György nevű testvére és barátja, Gellért Imre is segítette. A kísérletekben fő támogatója volt anyagilag is Goy Andor, aki a Goy és Kovalszky írógépszaküzlet vezetőjeként nagy fantáziát látott a golyóstollban.

Bíró első szabadalmát 1938. április 25-én jelentette be „Töltőtoll” néven a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak, majd 1938. november 23-án „Pépes halmazállapotú tinta és hozzá tartozó töltő-toll” címmel a következőt.

Az első összeszerelt példányokkal még nem lehetett tökéletesen írni. Sikertelen modellek sorozata után jutott arra a következtetésre, hogy a működési elv jó, csak az alkatrészek tökéletlensége, pontatlansága okozhatja a problémákat.

1939-ben az első magyarországi zsidótörvény megalkotása után családja és saját biztonsága érdekében Párizsba, majd Argentínába emigrált.

A használható golyóstoll előállításához vezető kísérleteket Argentínában már egyedül fejezte be. Megfelelő módosítással az öntvényrepedést jelző festéket alkalmazta a golyóstoll töltésére. Argentínában benyújtott speciális golyóstollára 1943. június 10-én kapott szabadalmat.

Az első rendszeres eladásra gyártott golyóstollakat a gyártó cég után Eterpennek hívták és 1945-től árusították. Angolszász nyelvterületen azóta is „Bíró-pennek” vagy „Biron”-nak nevezik a Bíró által kifejlesztett golyóstollat.

Életútját számos nehézség és zajos szabadalmi perek is kísérték, azonban Bíró László Józsefet a golyóstoll megalkotójaként tiszteli a világ, és szülőhazája, Magyarország is. Argentína híres magyar származású feltalálója tiszteletére 1986-tól szeptember 29-én, Bíró születésnapján ünnepli az argentin feltalálók napját.

BÍRÓ LÁSZLÓ JÓZSEF, INVENTOR OF THE BALLPOINT (BIRO) PEN (1899-1985) - Cu-Ni (copper-nickel coin)
Collector-series of inventions and technical innovations of Hungarian engineers and inventors

Face value: HUF 1.000

Designer: György Szabó
Metal: Cu 75% - Ni 25%
Weight: 14 g
Size: 28.43x28.43 mm squared
Issue limit: 10,000 pcs BU and 10,000 pcs Proof

Expected date of issue: 29th September 2010
Coin order >>


Ingyen laptop!

Gondolt már arra, hogy milyen jó lenne egy laptop?
Milyen sok információt, lehetőséget nyújtana Önnek a munkában, a tanulásban és a szórakozásban?
Szeretne egy laptopot, hogy könnyebben tudja végezni a munkáját, segítse és felgyorsítsa a
napi feladatok elvégzését?
Küldje be pályázatát, a leírt feltételek szerint és az Öné lehet egy laptop!

Forrás: MNB

loading...