2022 Pénzmúzeum 100 forintos érme

2022 Pénzmúzeum 100 forintos érme

Pénzmúzeum 100 forintos érme - Látogatóközpont hivatalos megnyitása érme

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont hivatalos megnyitását követő napon a Magyar Nemzeti Bank a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátott ki.

A kibocsátásra kerülő 100 forintos bicolor érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő, azonos címletű forgalmi érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott címerábrázolást egy új motívum váltja fel.

Az érme előlapján, a középmezőben – lent a körgyűrűbe is átnyúlva – a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontnak helyet adó épület karakterisztikus részletének ábrázolása szerepel. Fölötte egy növekedést mutató grafikon stilizált képe, valamint négy különböző érem látható, amelyek motívumaikkal – a középkori magyar aranyforintokra utaló Anjou-liliommal, az 1946-ban bevezetett egyforintos érme ikonikus számjegyével, egy földgömbbel, valamint egy mérleg ábrázolásával – a Pénzmúzeum által bemutatott tematikákra, illetve a pénz általános jellemzőire utalnak. Az érme külső szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban – egymástól egy-egy díszítő ponttal elválasztva – a „MAGYARORSZÁG” és a „PÉNZMÚZEUM” felirat, valamint a „2022” verési évszám olvasható.

Az érmekép a forint hagyományokon alapuló fejlődését, a gazdaság élénkülését is szemlélteti, így amellett, hogy a Pénzmúzeum ismertségét növeli, az MNB által képviselt értékeket is közvetíti.

Emellett igazi különlegesség a most kibocsátásra kerülő forgalmiérme-emlékváltozat, hiszen a 100 forintos bicolor forgalmi érméken a külső körgyűrűről belső magra túlnyúló motívum még nem szerepelt.

Forrás: MNB