2022 Az mRNS alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány - színesfém érme

2022 Az mRNS alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány - színesfém érme

Az mRNS alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány
színesfém érme

Tervező SZILOS András
Méret 38,61 x 38,61 mm
Szél sima
Változatok azonos érmeképpel

Névérték: 3000 Forint
Anyag színesfém (Cu75Ni25)
Súly 38,50 g
Verhető 15 000 db selyemfényes (BU)
Kibocsátás 2022. március 10.

Kérem tekintse meg a Az mRNS alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány ezüst érmet >>

Vedd meg most, a színesfém érmet >>

Hungarian invention serving as the basis of mRNA-based vaccines
non-ferrous metal coin

Designer András SZILOS
Size 38.61 x 38.61 mm
The wind is smooth
Variants with the same coin image

Denomination: HUF 3,000
Material non-ferrous metal (Cu75Ni25)
Weight 38.50 g
Beaten 15,000 pieces of silk gloss (BU)
Issued March 10, 2022

Please see The Hungarian invention serving as the basis of mRNA-based vaccines is a silver medal >>

Az mRNS alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány színesfém érme
A hírvivő RNS (messenger RNS, mRNS) alapú COVID-19 vakcinák biztonságosnak és nagyon hatásosnak bizonyultak a SARS-CoV-2 vírus elleni védekezésben, és jelentős szerepet játszanak a világméretű járvány visszaszorításában, leküzdésében. Az mRNS-alapú vakcinák kidolgozását lehetővé tevő találmány létrehozásában sok tudós, kutató együttműködésére volt szükség. Közülük is kiemelkedik két magyar kutató. Karikó Katalinnak köszönhető, hogy az mRNS molekula szervezetbe juttatása biztonságossá vált, Pardi Norbertnek pedig, hogy az mRNS hatékony sejtekbe juttatását és az mRNS instabilitásának kiküszöbölését zsírmolekulába csomagolással lehet elérni. Ez a siker megalapozza a további mRNS-alapú vakcinafejlesztéseket olyan fontos kórokozók ellen is, mint például az infl uenzavírus, a herpeszvírus és a HIV. Továbbá, számos új alkalmazási terület nyílik meg mRNS-alapú szerek alkalmazásával, mint például a gyógyíthatatlan betegségek kezelése génszerkesztéssel, rák elleni vakcina kifejlesztése. A vakcinaplatform két fő alkotóelemének (nukleozid-módosított mRNS és a hordozó lipid nanopartikula) kifejlesztése és tesztelése több évtizedes kitartó kutatómunka eredménye.

Előlap: A csúcsára állított négyzet alakú emlékérmék előoldalának központi motívuma két módosított messenger (hírvivő) ribonukleinsav molekula (mRNS) spirál stilizált ábrázolása, mely alatt öt egymás alatti sorban találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 15000 értékjelzés, a FORINT felirat, a „2022” verési évszám, valamint a „BP.” verdejel.
Hátlap: A hátoldal központi motívuma a találmány lényegét jeleníti meg: egy nukleozid-módosított mRNS lipid nanopartikulát (zsírrészecskét) ábrázol, ami magában foglalja a módosított mRNS spirálokat. Az mRNS spirálok kinagyítva a zsírrészecske mellett láthatóak. A találmány lényege, hogy a terápiás célú mRNS biztonságosan jusson a szervezetbe, hatékonyan lássa el a feladatát. Ezért zsírmolekulába, ún. lipid nanopartikulába csomagolták az RNS-t. Alattuk a „nukleozid-módosított mRNS lipid nanopartikula” felirat olvasható. A felirat alatt egy mRNS spirál stilizált ábrázolása, alatta az emlékérmét tervező Szilos András iparművész mesterjegye látható. A hátlap szélén – egy-egy ponttal elválasztva, az óramutató járásával megegyezően – az mRNS-alapú vakcinák kutatásában kiemelkedő szerepet játszó tudósok neve − „KARIKÓ KATALIN”, „IAN MACLACHLAN”, „PARDI NORBERT”, „DREW WEISSMAN” − olvasható.

Forrás: MNB