Érme gyűjtési alapismeretek


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="5147616656"
data-ad-format="auto">

Pár szóban szeretném bemutatni, hogy az érmék szakszerű gyűjtéséről, mit kell tudni. Érmét már hosszú idők óta gyűjtenek az emberek, nemcsak az értékük, hanem halhatatlan szépségük és történelmi jelentőségük, fontosságuk miatt. Egy lelkes kezdő éremgyűjtőnek azt ajánljuk, hogy a gyűjtést egyszerű gyűjtői tematika köré építve kezdje meg

szineshatter_vizsolyi_szett_1000_325

Egy gyűjtemény megalapozásának legkönnyebb és leggazdaságosabb módja a hazai forgalmi pénzek rendszerezése, például évjáratra, típusokra, vagy éremsorokra bontva. Később érdemes "szakosodni", mondjuk egyes földrajzi régiókra kiterjeszteni a gyűjtőkört, vagy olyan univerzális gyűjtőtémát választani, mint "a világ sportérméi" vagy "veszélyeztetett állatvilág", esetleg "modern érmék", a világ legkisebb aranyérme. Miért is érdemes az érméket gyűjteni? Első sorban azért érdemes az érmeket gyűjteni, mert esztétikailag nagyon szépek, ha nagyon vigyázunk rá, gondosan tartjuk, akkor nagyon értékállóak, tehát befektetésnek is nagyon megfelelő.

 

100 egybe

 

Nagyon sok érmegyűjtő érzelmileg is kötődik, egyes érmekhez, vagy az egész érmegyűjteményéhez. Az embereknél különböző gyűjtői szokások alakultak ki. Nagyon sokan, csak egyes eseményekhez kötődő érmeket gyűjtenek, mások szeretik az aranyérmeket gyűjteni, vannak akik nem tudják megfizetni az aranyérmek árát és kénytelenek az ezüst érmeket, vagy a színesfém érmeket gyűjteni. Nagyon fontos, hogy átgondoljuk, hogy mennyi pénzt tudunk rááldozni az érme gyűjtésre, milyen érmek érdekelnek bennünket, milyen szempontok szerint akarjuk gyűjteni. Van aki az arany érmet, van aki a színesfém érmet gyűjti és van olyan ember is, aki valamilyen történelmi események évfordulójára megjelent érmeket keres. Sokan a forgalmi sorokat gyűjtik, vagy a ritkaságokat, vagy a mai forgalomban lévő emlékérmeket. Hogy fogjunk hozzá a gyűjtéshez?

008_vizsolyi_biblia_harom_egybe_325_1950

Érdemes a hazai emlékérmekkel kezdeni, kicsit megismerni, majd egy kis idő múlva egy olyan korszakot, vagy érmesorozatot pl. Nemzeti Emlékhely érmeket, lehet a Nemzeti Park érmeket, vagy a Középkori magyar aranyforintok sorozatot.

Hogyan kezeljük, óvjuk gyűjteményünket? Ahogy mondani szokták, "jobb a bajt megelőzni, mint orvosolni". Elkerülni az érmék állagának romlását, esetleg javítani azt és ezzel a gyűjtemény értékét növelni - ez minden numizmatának igen fontos feladata.

  • Vigyázzunk, hogy ne ejtsük el érméinket, egy ütődés nyomait lehetetlen eltüntetni és elveszítjük az érme eredeti verdefényes állapotát. Az érmék kezelésekor alátétként puha anyagot - akár törölközőt - használjunk.
  • A karcolások elkerülése érdekében ne csúsztassuk az érméket kemény felületen.
  • Ne fényezzük az érméket, még a puha textillel való fényezés is karcolásokat eredményezhet az érmék felületén.
  • Ne mossuk az érméket. Próbáljunk meg kifejezetten száraz környezet biztosítani gyűjteményünk tárolására, hogy a "patinásodást" (pára hatására kicsapódó zöld felületi korrózió) elkerüljük.
  • Ne érintsük kézzel az érmék felületét, az érmét mindig a pereménél fogva tartsuk kézben. Az ujjnyomok zsírfoltot hagynak és elveszítjük az érmék eredeti fényét. Célszerű cérnakesztyűt használni az érmék kezelésekor.

A gondos tárolás rendkívül fontos. Igen gyakori, hogy az érmék verdefényes állagát megőrzendő, a pénzverdék az érméket műanyag kapszulába csomagolják. Amennyiben a kapszulát szétnyitjuk, gondosan kezeljük, hogy elkerüljük az érmék szennyeződését. Bizonyos részek felhasználása a Pénzverő oldaláról.

Sokan csak bizonyos érméket, sorozatokat gyűjtenek, tekintsd meg őket >>


Ingyen laptop!

Gondolt már arra, hogy milyen jó lenne egy laptop?
Milyen sok információt, lehetőséget nyújtana Önnek a munkában, a tanulásban és a szórakozásban?
Szeretne egy laptopot, hogy könnyebben tudja végezni a munkáját, segítse és felgyorsítsa a
napi feladatok elvégzését?
Küldje be pályázatát, a leírt feltételek szerint és az Öné lehet egy laptop!

Forrás: MNB


style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
data-ad-client="ca-pub-6935274628036882"
data-ad-slot="2876977851">

loading...

Érme hírek, információk

nemzeti_emlekhelyek_egybe

Új érmével bővült a Nemzeti Emlékhelyek sorozat!
A sorozat első darabja a Somogyvár - Kapuvár Nemzeti Emlékhely érme ...

2009_09_06_budapesti_zsinagoga_egybe

Emlékérme, mint fizető eszköz! Amit lehet, hogy nem tudtál az emlékérméről!
Nagyon sok ember nem tud róla, hogy a Magyar Nemzeti Bank által megjelentetett emlékérmekkel, Magyarország területén fizetni is lehet.

50 Ft emlékváltozat - Cu-Zn (színesfém érme)

Új 50 forintos érme jelent meg
2016. augusztus 1. -én újabb ötven forintos érmével bővült a sor, a 70 éves forint emlékére.

Zsigmond (1368-1437) aranyforintja  - Aranyérme

Érme gyűjtési alapismeretek
Érmét már hosszú idők óta gyűjtenek az emberek, nemcsak az értékük, hanem halhatatlan szépségük és történelmi jelentőségük, fontosságuk miatt.

A Mohácsi Busójárás - Ezüstérme

Az érme névértéke és az érme ára közötti különbség!
Az új érménél számolni kell, az érme névértékét, az arany érménél az arany aktuális gramm árát, a régebbi ...

001_borvidekek

Érme és az érem közötti különbség
Nagyon sokan nem tudják, hogy mi a különbség az érme és az érem között.

Még több érme információ >>